Start.Doel.Opbouw.Kwartierstaat.Overige families.Geschiedenis.Foto's.

Welkom op de website van Harm Offereins

Laatste bewerking van deze site op 20 maart 2021

Gegevens van deze site mogen worden overgenomen, bij voorkeur met een berichtje aan mij.

Die gegevens mogen niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt!

Data on this site may not be used for commercial purposes!


Heb je vragen of opmerkingen, stuur een bericht naar:  website@offerijn.nl  (adres kopiëren)

Offerein  -  Offereins  -  Offerijns  -  Offrein  -  Offreins  -  Ofrein

terug naar geschiedenis.
08. Begrafenis op Nieuwe tijd

Nieuwe tijd (1)
Is het nu een uur later of juist vroeger? Kunnen we uitslapen of toch niet? Ieder jaar zorgt het gedoe met die winter- en zomertijd voor verwarring en gepruts aan de klok. Nadat oom Age er achter kwam dat hij na drie jaar zes uur achter liep op de rest van de wereld (hij had nooit begrepen dat de klok ook weer vóóruit moest), besloot hij niet meer mee te doen aan die ‘fratsen’. Als de haan kraait, komt oom Age uit bed. Of, als de koeien ‘s nacht beginnen te loeien, gaat hij altijd even kijken.
Geklooi met zomer- en wintertijd is niet bepaald iets van de laatste jaren. Ook in 1925, het jaar waarin de grootmoeder van J. Schoon-Offereins uit Assen overleed, bestond het al.
Onlangs vond de familie de rouwkaart, waarin werd gemeld dat de ‘teraarde-bestelling’ plaats zou vinden op 9 juni, 12 uur nieuwe tijd. De vraag ligt voor de hand: waar komt die nieuwe tijd vandaan?
In Nederland duurde het tot 1909 voor er een ‘officiële’ tijd werd ingevoerd. Tot dat moment was het een rommeltje, aangezien ongeveer elke plaats zijn eigen tijd hanteerde. Alleen de landelijke telegraafdienst hield hardnekkig de Amsterdamse Tijd aan.
Vooral buitenlanders werden gek van al die tijden, zo blijkt uit het relaas van een reiziger uit 1907 (met dank aan Rob van Gent van de Universiteit Utrecht):

“Onlangs vertrok ondergetekende uit een plaatsje over de grens te 12:11 uur Duitse tijd en arriveerde te Venlo om 11:42 uur spoortijd; de torenklok van Venlo stond op 12:07 uur; mijn trein naar Amsterdam vertrok te 3:42 uur; de vier uur welke ik had , wilde ik besteden voor een uitstapje naar Tegelen. De tram naar Tegelen stond, reeds bezet met publiek, voor het station.

‘Hoe laat vertrek je, conducteur?’
‘Nu, dan ga ik nog een half uurtje de stad in.’
‘Pardon mijnheer, wij gaan nu, het is al over tijd.’
‘Maar het is toch pas 11:52 ?’
‘Jawel, maar wij rekenen Duitse tijd.’.”

In 1909 werd afgerekend met alle lokale tijdjes. Voortaan was het Amster-damse Tijd of niets. Overigens liep de Amsterdamse tijd twintig minuten voor op de West-Europese tijd en veertig minuten achter op de Midden-Europese tijd. Twaalf uur in Nederland was 11:40 uur in Londen en 12:40 uur in Berlijn.

Nieuwe tijd (2)
Ook de Duitsers baalden van de Nederlandse eigenwijsheid. Eén dag nadat Nederland in 1940 capituleerde, gingen alle klokken over op Midden-Europese tijd. Al in 1916 had Nederland de zomertijd overgenomen van de Duitsers, hoewel het oorspronkelijk een Britse uitvinding was. De bouwondernemer William Willet ijverde zijn hele leven voor het invoeren van een zomertijd. Niet alleen omdat het economisch interessant was en energie bespaarde, maar ook de gezondheid zou er wel bij varen. Het Britse parlement zag niets in de plannen van Willet omdat ze het te omslachtig vonden. Wat als de klok werd teruggezet tijdens de bevalling van een tweeling? In dat geval zou het eerste kind officieel een uur later geboren zijn dan zijn jongere broertje.

In 1916 ging Groot-Britannië toch om, net als Duitsland en Frankrijk. De Eerste Wereldoorlog was uitgebroken en om de kostbare kolenvoorraad zoveel mogelijk te sparen, ging de klok vooruit. Het neutrale Nederland deed daar niet moeilijk over en deed dapper mee.
Het was de bedoeling dat de Nederlandse zomertijd in 1940 op 19 mei zou ingaan. De Duitsers wilden daar niet op wachten (zij rekenden al sinds 1 april in zomertijd) en besloten op 16 mei alle Nederlandse klokken één uur (van-wege de zomertijd) en veertig minuten (vanwege de Midden-Europese tijd) vooruit te zetten.

Nieuwe tijd (2)
De zomertijd is na de oorlog dertig jaar weggeweest, maar in de jaren zeven-tig tijdens de oliecrisis weer ingevoerd om energie te besparen. Inmiddels is het allemaal netjes op Europees niveau geregeld, zodat tijdsverwarring tot het verleden behoort.

Terug naar de vraag over de teraardebestelling. De grootmoeder van J. Schoon-Offereins overleed op 4 juni 1925. De begrafenis was op 9 juni. In de tussentijd ging op 5 juni de zomertijd in. Om eventuele verwarring voor te zijn, zal de uitvaartondernemer voor de zekerheid ‘nieuwe tijd’ hebben toegevoegd. Anders staan al die mensen een uur te vroeg op het kerkhof. Of te laat?


Aagje

Uit het Nederlands Dagblad van 28 mei 2005Klik, voor een leesbaar overlijdensbericht, op onderstaand plaatje.